Atter et orimimøde. Denne gang vores årlige julefoldedg, og som man kan se på billederne, var det julet. Yukari, Hans Christian og Erik havde alle flot foldede modeller, især modulfoldninger. Dem fik jeg desværre ikke fotograferet. Men man kan selvfølgelig bare komme til møderne, man er meget velkommen.
De røde julestjerne er mit design. Mønsteret havde jeg præget på forhånd med en Silhouette Cameo med et ratchet blade. Det er en folieskærer til hobbybrug som indstilles til kun at skære papiret halvt igennem. Man kæmper stadig noget med foldningen, men det går betragteligt nemmere end hvis man skal markere alle linjer i hånden.
Nisser, træer og julemænd var modeller Yukari havde fundet. Jeg kan desværre ikke huske designerne. Julemanden udmærker sig ved at sækken kan åbnes og fyldes med gaver.
Længe siden sidste blogindlæg, men foreningen har faktisk mødtes flittigt både til foldemøder og til diverse arrangementer.
På mødet denne søndag i Gentofte foldede vi især blomster. Yukari havde en simplificeret udgave af Kawasakis twisted rose som der ikke er billede af. Alle billeder er taget Yukari.
Første billede er Hans’ “3-minutters rose” (som tager 20 minutter første gang), se vejledning.
Den anden snoede rose findes flere steder på internettet, men det er svært at finde ud af hvem der har designet den. Erik underviste i den. Ligner Emiko Suzukis rose, men er ikke helt den. Vi foldede den med og uden blade, og lærte tricket med at bruge fire sammenbundne tandstikkere til at sno midten med.
Og vi foldede nogle blomster af trekanter som Hans havde designet til sin datters brudebuket.
Denne gang foldede vi lamper efter krydsplisseringsmetoden, essentielt samme teknik som Le Klint benytter til mange af deres designs. Hans Dybkjær gennemgik selve foldeteknikken, hvordan man samler lampen, og hvordan man kommer videre med at designe sine egne lamper.
Billeder, med tak til Merete Holst: De første to er eksempler Hans havde med, det tredje den model vi foldede på mødet med forskellige, mindre variationer i papirformat og -kvalitet, og det sidste et billede af bord med flere eksempler og diverse værktøj.
I efteråret deltog foldning.dk i et rekordforsøg med at folde elefanter. Anledningen var de mange elefanter der dræbes af krybskytter for at sælge elfenben på det sorte marked.
Nu har vi fået et certifikat som tak for deltagelsen. Hele 78.564 elefanter blev det til officielt i Guinness rekordfortegnelser: Guinness rekord.
I praksis var der langt flere indsendt, over 200.000 skriver OrigamiUSA, så rekorden handler om hvor mange der blev vist på udstillingen.
Hvert år dræbes omkring 35000 elefanter for at få deres stødtænder. Det vil Wildlife Conservation Society i samarbejde med origami USA og origamifolk verden over gerne skabe mere opmærksomhed om, se mere her. Resultatet vil komme midt i november her. Hvis man virkelig kommer derop, er det også klar som en Guiness’ rekord.
I Danmark har vi også været med, ved flere lejligheder. Vi mødes i kolonihavehus i Ryparken og Roskilde og fik lavet og sendt 124 elefanter. Også i Roskilde foldede Bernice og kreativtanterne 269 elefanter. Og på Møn foldede Anette, Merete m.fl. 250 elefanter – de fleste af billederne er herfra.
Bernice havde denne gang fundet et fint lokale i det gamle rådhus kun godt 5 minutters gang fra stationen. Lidt forvirring om den præcise adresse og hvordan man kom uden om afspærringerne til dagens store cykelløb med start og mål lige uden for døren. Men dejligt vejr, og vi havde det hyggeligt.
Det var i dag modeller i den nemmere ende.
En origamigaveæske fra 1 kvadrat, med låg, af Robin Glynn og Tomoko Fuse hver for sig. Undervist af Hans, med fedt, glimmerstribet indisk guldpapir. Se vejledning https://www.youtube.com/watch?v=JRfyhAwqgvw.
En snorelukket gaveæske, meget enkel. Undervist af Bernice, i kobberpapir.
Eifelstjerne af Hans Werner Guth, undervist af Erik. Vi brugte gennemfarvet tant-papir i 12 toner (fordi vi havde det og ku’), blev ganske flot, men skulle mønstermæssigt forskriftmæssigt have været lavet i samme farve, men med hvid bagside. http://www.happyfolding.com/files/Guth-Eifel_Star_0.pdf. Titlen er i øvrigt ikke en fejl, men henviser til et bjergrigt område i det vestlige Tyskland.
Simpel ørn eller rovfugl i hvert fald, ukendt designer, lært af japaner ved asiatisk kulturfestival i Århus ugen inden. Bedst i lille størrelse (75 mm kvadrat eller mindre). Laves af vandbombebase hvor en flap på hhv. for- og bagsiden masefoldes, den ene bladfoldes og bliver til hoved, den anden forbliver og bliver halen. Toppen af vandbomben foldes ned modsat hovedet og bliver til (et) ben.
Simpel kirsebærblomst af Paul Jackson, som vi som en ny variation også prøvede at folde i fyldte udgaver.
Og selvfølgelig det løse: heksaheksafleksagoner, kinesiske lykkestjerner m.m.
I år var jeg heldigvis med igen. Blå himmel, lyserøde skyer af kirsebærblomster, og masser af glade gæster. Netka, Inger og Helle var i forskellige perioder også med de to dage, men så travlt at vi næppe nåede at veksle ord med hinanden.Se billederne som Netka har taget (undtagen det hun selv er med på).
Denne gang tog vi til Møn. Det var en lang dag, men i overmål umagen værd. Toget til Vordingborg, og der stod Erik og Margot klar til at køre os billøse væsener videre til Stege.
Merete, Margot og Anette havde planlagt frokost, besøg på Rødled papirindustri, lavet udstilling, god tid til at folde, og den sidste del af tiden med besøgende udefra, inklusive en pressefotograf.
Udstillingen viser at vores afdeling på Møn er meget aktiv og har god sans for at udnytte origami dekorativt. Bemærk også en sjov detalje som bogpindsvinet. De har i øvrigt næsten ubegrænset adgang til bøger der kan foldes af, om nogen skulle mangle.
Merete lærte os carambola af Carmen Sprung, se også happyfolding.com, foldet i tyndt, stift, gyldent papir Hans havde med til lejligheden. Margot viste lilje; vi nåede ikke til Anettes tulipan, men kom omkring en masse andet. Blandt andet liljer og kirsebærblomster i lækkert rødt/guld-papir.
Nederdel i polyester, Margot
Der foldes, det ene bord.
Ved det andet bord styrer Erik.
Lokalet.
Bogfoldning som hængedekoration.
Udstillingen med bogfolder.
Mere udstilling.
På Rødled papirindustri, i en tidligere mejeriejendom, tog Lars og Stina imod og gav os en dejligt grundig gennemgang af produktionen, se billederne. Der blev stillet rigtig mange spørgsmål undervejs. Råpapiret får de fra Sverige, og så linjer, terner og blokker de papiret i forskellige størrelser og formål. Ternet og linjeret papir, pizzabutikblokke, tegneblokke, syrefrit akvarelpapir, og meget andet. De går op i en miljøvenlig produktion med tusch til tryk, charmerende maskiner fra 1959 og 1961, og minimalt spild (omend hvis nogle skulle mangle en større mængde hvide stjernestrimler, er det nok muligt at få en god aftale 😉 ).
De sluttede af med at servere konfekt og papir – flere af os var mest interesseret i det sidste, uanset hvor lækkert det første var.
Indgangen med blokke i massevis
Papirruller. 12 km papir, 600 kg, 1 m i diameter, per rulle!
Stina fortæller om limen
Linje- og blokmaskinen fra 1959.
Ternmaskinen fra 1961. Bemærk også støjdæmpningen i loftet.
Tælleværk, så for hver 100 ark indsættes papbagside.
Skæremaskinen.
Lim påføres i hånden. Med ridsning hæfter det bedre.
Hullemaskine, og tag-selv-bord med papir
Flere af den slags arrangementer udbedes!
Mange tak til Margot, Merete og Anette for eminent planlægning, og ikke mindst til Lars og Stina for rundvisning og gæstfrihed på en søndag eftermiddag.
Nu har vi været afsted i tre weekender i træk, først til hobbymesse i Valbyhallen sammen med modeljernbanefolket, så til kreativ hobbymesse i Roskildehallen med husflidsfolket, og nu altså med cosplayerne i DGI-byen.
J-popcon er meget farverig og festlig med masser af unge, glade deltagere. I dagtimerne kommer en del familier forbi, men ellers er konceptet at man kommer fredag eftermiddag og bliver frem til søndag eftermiddag.
Vi kommer dog kun i dagtimerne (selvom det hurtigt kan trække ud til aftentimerne fredag og lørdag). Jeg var der fredag 14-20, lørdag 9-19 og søndag 9-17 hvor vi lukkede ned. Lørdag var Troels og Bernice der også, og søndag kom Helle – Erik måtte desværre melde afbud. Vores modeller stod frit fremme natten over, og karakteristisk for medlemmerne af j-popcon fik de lov at stå i fred.
Troels havde til fulde mødt udfordringen med pokemon med hele tre modeller. Især Parasect (et insekt med parasitisk svamp på ryggen) og Vulpix (et rævelignende dyr, komplet med 6 haler, 4 ben, 4 pandelokker, to ører og en snude) er meget detaljerede og “naturtro” (hvis man kan sige det om pokemon…). Der er foldemønstre (crease patterns) til begge.
Hans havde lavet en variant af den traditionelle skildpadde til at ligne tirtouga.
I år sad vi på 2. sal i community-rummet, lunere og hyggeligere end ved indgangen hvor vi ellers har været. Lidt færre passerer forbi, men mindst lige så mange standser op for at se, snakke og folde; det er som om folk har bedre tid og mere ro deroppe.
En ung pige (12 år?) bragte klakkeren til det næste niveau, med flotte popcon-øjne og en lyserød sløjfe limet på. Sådan.